Turist

Igår turistade jag. Ok, jag har inga illusioner, i de allra flesta avseenden är jag en turist i det här landet. Jag ser definitivt ut som en, väskan på magen (tar inga risker med den numera) och kameran i hand. Hittills hade jag inte besökt något riktigt turistmål, men igår var det alltså dags. En rätt bra bit utanför Kunming finns ett vackert naturområde kallat "Stone Forrest". Namnet är beskrivande och området består av höga kalkstensformationer som liknar en förstenad skog. Jag åkte dit själv och tänkte mig att jag skulle vandra runt lite planlöst, ta lite bilder och kanske sätta mig ner på en lugn plats för att skissa lite. Så blev det inte.

På bussen träffade jag nämligen Bamboo (heter något annat på kinesiska men jag minns som vanligt inte vad) en nittonårig musikstudent med Guzheng (Traditionellt kinesiskt instrument som låter lite som en harpa men ser mer ut som en nyckelharpa) som huvudinstrument. Hon reste också själv och frågade om vi skulle slå följe. Visst sa jag.

Det visade sig att Bamboo gillade att göra olika poser framför saker och ta kort.

Så det gjorde vi:

ett hjärta...

med en guide framför world heritage märkningen. Glömde göra segertecknet som enligt Bamboo betyder att man är lite tokig.

Efter ett tag föreslog hon att vi för enkelhetens skull skulle byta kamera så att jag kunde ta kort på henne med hennes kamera och hon kunde ta kort på mig med min kamera. Superpraktiskt. Men jag var tråkig och tänkte att jag ville ta kort på andra saker också, så jag sa nej. Men jag assisterade såklart gärna och tog kort på henne med hennes kamera på allehanda platser.

Efter ett tag lyckades vi ta oss loss från den stora högen av turister (beväpnade med paraplyer  och selfipinnar) och hittade en öde del av stenskogen där vi med nöd och näppe undvek att gå vilse. Vi följde stigar som ledde oss utmed stentrappor huggna direkt i berget, genom grottor och över höga stenstoder. Väldigt vackert, men varmt och uttröttande. När vi till slut hittade tillbaka till utgången och bestämt oss för att det var för dyrt att betala de motsvarande 30 kronorna för den 3km långa bussfärden till busshållplatsen (motsvarande bussresa i Kunming skulle kosta 3 kr, jag börjar bli snål) bestämde sig Bamboo för att lätta upp stämningen genom att spela Beyonce på mobilen och högt sjunga med. Inga konstigheter. Rätt bra röst hade hon också.

Lite bilder:

I Kunming där det kan växla snabbt mellan brännande sol och regn har alla alltid ett paraply med sig.

Fler paraplyn på en bro.

Stenskogen. Det är också vad det står på stenen. Det första tecknet är ett av de få jag kan. Det består av två trädtecken, två träd = en skog. Jag utgår från att det andra tecknet betyder sten.

Från andra hållet. Observera färgklicken av människor.

Kvinna med paraplypose.

Stentrappa