Vi kommer uppdatera eftersom med lite mer detaljerad info. Men här är de viktigaste hållpunkterna.
OBS! VIKTIG INFO! Enligt Nepalesisk tradition är det otänkbart att hålla bröllop inom ett år från att en familjemedlem gått bort. Vi håller självklart alla tummar vi har för att inget ska hända Madhus familj. Men om det värsta skulle hända så kommer vi att ställa in bröllopet. Men, vi kommer ändå att göra vårt bästa för att det ska bli en minnesvärd resa för de som inte kan boka av sina biljetter.
Innan bröllopet kommer Madhu och Julia att vara i Sukhad och förbereda för bröllopet. Vill man vara med i förberedelserna så är man varmt välkommen att vara det. Var bara beredd på att det inte är som hemma. Många pratar inte engelska och ofta handlar det om att hänga med och ta det som det kommer. Innan ett bröllop i västra Nepal så kommer det att bakas olika sorters bröd, bland annat selroti som skulle kunna beskrivas som en typ av rismjölsbaserad donut som friteras. Det är ovanligt med ugnar så bröd friteras eller steks ofta. Man kommer också att sitta tillsammans och tillverka speciella talrikar och skålar av löv. Mat kommer lagas och platsen kommer dekoreras. Det kommer att kännas lite kaosigt, men också kul. Mer info om dagarna innan bröllopet kommer senare.
Man kan också passa på att besöka Sukhads marknad och kanske hitta kläder att ha på sig på bröllopet, eller testa nepalesisk streetfood. Momos (nepalesiska dumplings) och sukuti (torkat buffalokött) rekommenderas.
Man behöver inte vara med innan bröllopet, utan det är helt ok att komma direkt till ceremonin. Varför inte passa på att se mer av Nepal när man är där? Eller hänga lite i Bardia och gå på djungelsafari?
Dagen innan bröllopet är det några saker som händer som kan vara kul att vara med på. Julia kommer att få sin bröllopshenna, vilket kommer ta några timmar. De som vill kan då vara med och hänga, prata, skratta och göra egen henna. Det är inte konstigt att ha henna som bröllopsgäst, men kanske inte lika omfattande som bruden. Det blir lite av en möhippa, fast alla som vill får vara med.
För de som inte vill göra henna eller vara med när det görs så kommer Madhu och hans vänner förbereda bröllopsplatsen. De kommer att gräva upp fyra bananträd och plantera dem i en fyrkant och dekorera dem. Här kommer själva bröllopsceremonin äga rum.
Ärligt talat så är det lite svårt att förklara hur bröllopet går till, det bästa är att komma med inställningen att glida med och ta det som det kommer. Brudparet kommer att fasta på morgonen och inte äta förrän de är gifta. Ceremonin kretsar kring fyra dekorerade bananträd med en eld i mitten. Vid något tillfälle kommer brudparet gå sju varv runt elden. Madhu kommer att smeta röd färg i Julias mittbena, och sen är de gifta. Efter det sker lite olika traditionella saker, bland annat kommer Julia och Madhu försöka mata varandra och tävla om vem som lyckas först.
Länken nedan går sida med info om nepalesiska bröllopstraditioner. Vissa detaljer skiljer sig ifrån vår ceremoni, men det ger en bra fingervisning.
https://fulltimeexplorer.com/nepali-wedding-traditions/
Det har blivit en liten ändring och festen kommer nu att bli samma dag som bröllopet! Glöm långbord och stela tal. Nu kör vi! Det blir dans, mat och kaos. Hela byn och dess moster är välkomna, räkna med minst 200 pers och att ni kommer att vara minst lika spännande som oss. Det kommer att vara mycket mat, tunnor med ris, dal, grönsaker, kyckingcurry, getcurry, bröd och sötsaker.
Dagen efter festen tar vi det lite lugnt hemma hos Madhus föräldrar. Äter tillsammans och hämtar andan.
Dagen efter festen har vi tänkt att ordna med transport till Bardia nationalpark för de som vill. Vi tänker att efter bröllopets intensiva virvelvind så är det läge att slappa lite. I Bardia kan man bo på Madhus fasters hotell, Paradise. . Då dricker vi kall öl och grillar, kanske kommer den lokala dansgruppen och visar upp sin påfågeldans. Stanna gärna några dagar till i Bardia och passa på att gå på djungelsafari. Har du tur ser du en tiger, eller en noshörning eller båda. Madhu hjälper till med alla bokningar. Vill man inte vandra i djungeln går det att åka på jeepsafari. Man kan också besöka nationalparkens entré och hälsa på noshörningen Shibu. Det pågår också ett projekt för att bevara gharialer, en viss typ av krokdil med väldigt smal nos, de kan man se här.